Değişim Elçileri – Samsun Ekoloji Savunucuları
Armaş Vakfı ve Türetim Ekonomisi Derneği ortaklığında hayata geçirilen “Değişim Elçileri – Samsun Ekoloji Savunucuları” projesi, Samsun’da yaşayan üniversite öğrenciler ile birlikte ekolojik farkındalığı artırmayı ve gençlerin karar alma süreçlerine katılımını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bu proje ile Samsun’da yaşayan ve okuyan 18-30 yaş arası en az 15 gençle bir araya gelerek şu atölyeleri gerçekleştireceğiz:
- Ekolojik Okuryazarlık
- Samsun Ekolojisi
- Kampanyacılık ve Savunuculuk
- Karar Verici Haritalama ve Karar Süreçlerine Katılım
- Samsun’un Neye İhtiyacı Var
Samsun’da gerçekleştirilecek yüz yüze buluşmalar ile Değişim Elçileri Programı kapsamında, gençlerle birlikte ekoloji odaklı atölyeler, sunumlar ve topluluk oluşturma çalışmaları yürütülecek. Güncel iklim verileri ile donatılan katılımcıların, başarılı savunuculuk deneyimlerinden ilham alması bekleniyor.
Atölyeler sonrasında ise Samsun’un ekolojisine dair değişim taleplerine yönelik kampanyalar başlatarak karar alma süreçlerine dahil olması bekleniyor. Tüm bu süreç, danışmanlardan tarafından takip edilerek desteklenecek, gerekli durumlarda mentorluk destekleri verilerek sahada uzman ekipler eşlik edecek. Aynı zamanda, bu çalışmalara katılan gençler arasında bir topluluk oluşturulması beklenmektedir.
Bu proje, Armaş Vakfı ve Türetim Ekonomisi Derneği ortaklığında, GEF Küçük Destek Programı/SGP Programı kapsamında yürütülmektedir.
GEF Küçük Destek Programı/SGP Programı Hakkında;
Küçük Destek Programı (Small Grants Programme – SGP), Küresel Çevre Fonu’nun (Global Environment Facility – GEF) bir kurumsal programı olup, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmektedir. 1992 yılında kurulan SGP, günümüzde 127 ülkede aktif olarak faaliyet göstermektedir. Program; yerel sivil toplum kuruluşları ve topluluk temelli örgütler tarafından yürütülen projeler aracılığıyla topluluk temelli yenilikçiliği, kapasite gelişimini ve güçlenmeyi teşvik etmektedir. Yerli Halklar, kadınlar, gençler ve engelli bireyler özel olarak gözetilmektedir. SGP bugüne kadar; biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum, sürdürülebilir arazi yönetimi, uluslararası suların korunması ile kimyasalların ve atıkların yönetimi alanlarında 27.000’den fazla topluluk temelli projeye destek vermiştir. Bu süreçte sürdürülebilir geçim kaynaklarının oluşmasına da katkı sağlamıştır.