Ekoloji Mücadelesi için Değişim Elçisi Kadınlar - Marmara

Armaş Vakfı’nın, Türetim Ekonomi Derneği ile birlikte yürüttüğü bu proje, “Değişim Elçileri” Programı kapsamında, Marmara Bölgesi’nde yaşayan 15 kadının ekolojik okuryazarlığının ve iklim krizine dair farkındalığının artırılması ve savunuculuk alanında güçlendirilmesini hedefliyor.

Mücadele alanında halihazırda çalışma yürüten ya da bu alanda çalışma yürütmek isteyen bireylerin, toplumsal cinsiyet eşitliği ve doğa koruma gibi iki önemli konuda güçlendirmesi ve dayanışmasını hedefleyen proje, erkek egemen karar alma mekanizmalarında kadınların etkin olarak yer alması için onları desteklemeyi hedefliyor, kadınların iklim ve ekoloji mücadelelerinde daha etkin rol almalarını, bu konularda bilgi ve savunuculuk kapasitelerini artırmayı önceliklendiriyor. 

Hem çevrimiçi(online) ve hem de yüz yüze olmak üzere düzenlenecek olan farklı başlıklar altındaki oturumlarda, atölyelerde ve deneyim paylaşımı buluşmalarında yer alacak katılımcılar, proje kapsamında çevre ve ekoloji alanında kampanyalar başlatacak, ilgili karar vericilerle görüşmeler yaparak karar alma mekanizmalarına etki etmeye çalışacaklar. Program süresinde proje ekibi tarafından katılımcılara kampanyaları kapsamında mentorluk desteği verilecek.

Projenin Amacı: Erkek egemen bir toplumda, Marmara Bölgesi’ndeki sağlıklı çevre hakkını ve doğayı savunan yerel kadınlara çevre adaleti savunuculuğu yapmaları ve bölgelerindeki ekoloji mücadelelerinde daha aktif rol almaları için gerekli bilgi ve yetkinlikleri kazandırmak

Projenin Sonuçları:

  • 15 yerel kadın eğitilip mentorluk alarak 5 farklı kampanya yürütecek.
  • Katılımcıların ekolojik okuryazarlık ve savunuculuk becerileri artacak.
  • Marmara bölgesinde yerel çevre ve iklim kampanyaları yürütülecek.
  • Yerel savunucular ile karar vericiler arasında güçlü bir ağ oluşturulacak.

Başvuruda bulunmak için buraya tıklayınız.

Bu proje, Armaş Vakfı ve Türetim Ekonomisi Derneği ortaklığında, Norveç Helsinki Komitesi’nin (NHC) Türkiye Sivil Toplum Destek Programı kapsamında yürütülmektedir.

Norveç Helsinki Komitesi (NHC) Hakkında

Norveç Helsinki Komitesi (NHC), 1977 yılında kurulmuş bağımsız bir insan hakları kuruluşudur. NHC, insan haklarının korunması ve teşviki amacıyla dünya genelinde çalışmalar yürütmekte, özellikle ifade özgürlüğü, demokratik haklar ve adaletin sağlanması konularında faaliyet göstermektedir. Adil, demokratik ve insan haklarına saygılı toplumlar inşa etmeyi hedefleyen NHC, sivil toplum örgütleriyle iş birliği yaparak hak ihlallerine dikkat çekmekte ve insan hakları savunucularını desteklemektedir.

 

Görüşler

Değişim Elçileri Programı'na Katılanlar Ne Düşünüyor?

"Bu program kendime yeni ufuklar katmama, kendimi keşfetmeme ve kazandığım yeni ufukları çevreme, akranlarıma aktarma konusunda çok yardımcı oldu. Bu programda yer aldığım için çok mutluyum! Kampanya sürecimin her aşamasında, özellikle rektör yardımcımızla görüşürken, birebir iletişimde olmamız sürecin daha kolay ve eğlenceli geçmesine olanak sağladı. Bu program "iyi ki" lerimden biri oldu."

Berat Kurt
Berat Kurtİstanbul

“Hem eğitimler hem de 2 haftada 1 yaptığımız topluluk buluşmaları beni öyle besledi ki! Toplantılarımıza hep isteyerek geldim ve iple çektim. Benim kampanyamda bir gelişme olmasa bile arkadaşlarımın kampanyalarındaki gelişmeleri öğrendikçe benim de umudum, motivasyonum arttı. Artık okulda herhangi bir konudan rahatsız olarak herkese ‘kampanya başlatsana’ diyorum! Değişim Elçileri Programını, eğitimlerimizi anlatıyorum.”

Gözde Melek Çetin
Gözde Melek ÇetinAnkara

Kampanyamı başlatırken gerçekten de Konya’da iklim eylem planının açıklanmasına çok fazla bir etkim olacağını düşünmüyordum. Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı ile görüştüm ve açıkçası, iklim eylem planının lanse edilmesini hızlandırdığımı düşünüyorum. Elbette benim sayemde yapılmadı eylem planı, ama bence kampanyama imza veren binlerce kişi bir itki oldu. Tüm süreçlerde program kolaylaştırıcıları ile birebir iletişimde kalmak ve her adımda birlikte hareket etmek ayrıca beni çok rahatlattı.

Dilan Etik
Dilan EtikKonya

Erişilebilirlik Aracı