Değerlerimiz
Değişim Elçileri Topluluğu, birbirinden ilham alan ve etki yaratmak için birlikte çalışan bireylerden oluşan bir topluluk. Bu topluluk, güvenli, huzurlu ve etki yaratmak için ihtiyaçlarının karşılandığı bir alan olması için birlikte “Topluluk Kuralları”, “Değerler” ve “İlkeler”i oluşturduk.
1. Anlamlı Katılım ve Eşit Paydaşlık: Değişim Elçileri topluluğu, onu oluşturan gençlerindir. Dolayısıyla her birey topluluğun eşit bir paydaşı olarak, topluluk dinamiklerini ve işleyişini belirlemede söz hakkına sahiptir. Toplulukla ilgili her karar, topluluğun kendisi tarafından alınır, süreçlere ve konulara ortak akıl ile karar verilir. Program yürütücüleri olarak, bu süreçlerde herkesin sesinin duyulduğundan emin oluyor ve süreçlerde kolaylaştırıcı rol oynuyoruz.
2. Gençlerin Liderliği ve Nesiller Arası İşbirliği: Program kapsamında katılımcı gençlerin birlikte çalışmasını, birbirlerinin deneyim ve bilgilerinden ilham almalarını, karşılıklı diyalogu destekliyoruz. Onların merak ettiği konularda konuşabilmeleri, tartışmaları için alan sağlıyor, tartışma konularını onların belirlemelerini ve yine tartışmaları modere etmelerini teşvik ediyoruz. Bu bağlamda, program, gençlerin liderliğinde ilerliyor.
Bununla birlikte, katılımcı gençlerin, kendi savunuculuk ve kampanyacılık aktiviteleri kapsamında deneyimli yaşam savunucuları ile birlikte yerel STK ve oluşumlarla işbirliğini önemsiyoruz. Gençler ve deneyimli yaşam savunucuları arasındaki bu köprünün ilk adımlarını, gençlerin güvenliğini gözeterek biz atıyoruz. Başlattığımız bu diyalogun, etki yaratmak için nesiller arası işbirliğine dönüşmesini umuyoruz.
3. Etki Yaratmak: Değişim Elçileri, iklim krizi ile mücadele için etki yaratmak için bir araya gelmiş gençlerden oluşan bir topluluk. Katılımcıların hem bireysel olarak kendi başlattıkları kampanyalar ile, hem de topluluk olarak bu alanda etki yaratmasını istiyoruz. Etki yaratmak için neye ihtiyaç duyduklarını birlikte belirliyor ve bizler program yürütücüleri olarak bu ihtiyaçları en uygun ve en hızlı şekilde karşılamak için harekete geçiyoruz.
4. Çeşitlilik: Cinsiyet, Şehir, Etnik Kimlik: Değişim Elçileri, Anadolu’nun her şehrinden, en çok da iklim krizinin etkilerine karşı en kırılgan bölgelerden ve çeşitli nedenlerle dezavantajlı kılınmış topluluklardan bireylerin katılımının teşvik edildiği ve önemsendiği bir program. Çünkü iklim krizi, çok boyutlu bir krizdir. İklim krizi sadece ekolojik değil; sosyal, ekonomik, cinsiyet eşitliğine uzanan, iklim adaleti bağlamları olan ve bu alanlara etki ederek farklı krizleri derinleştiren bir olgu. Dolayısıyla, iklim krizi ile mücadele için Değişim Elçilerine katılmak isteyenler arasında cinsiyet, şehir, etnik kimlik dengelerini ve eşit temsiliyeti önemsiyoruz.