Değişim Elçileri Programı
Ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen coğrafyalardan biri. Küresel kaynamanın etkilerini en çok hisseden; aşırı sıcaklar, aşırı yağışlar ve seller ile yangınlardan en çok etkilenen ülkelerden birinde yaşıyoruz. Dolayısıyla bugünümüz ve geleceğimiz için, iklim kriziyle mücadeleyi ve ekoloji mücadelesini birlikte büyütmeliyiz ve bu mücadeleyi, farklı bölgelerden bu konuda çalışmak isteyen gençler ve kadınlarla birlikte büyüteceğiz. İşte Değişim Elçileri Programı, tam da bunun için var!

Değişim Elçileri Programı, 2023’te Türetim Ekonomisi Derneği – Change.org İklim ekibi tarafından başlatıldı. “Değişim Elçileri”, farklı bölgelerden üniversite öğrencisi gençleri ve kadınları bir araya getiren ve bulundukları yerlerde iklim eylemini hızlandırmak ve ekolojik yıkımlara karşı dur demek için etki yaratmalarını destekleyen bir program. Programın amacı; farklı illerde iklim krizi ile mücadele taleplerini duyurmak, iklim krizi ve ekolojik yıkımla ile mücadele adımlarını hızlandırmak, katılımcıların iklim ve çevre hakları konusunda farkındalığını artırmak ve onları bu alanda hak savunuculuğu yapabilecekleri bilgi ve becerilerle donatmak.

Değişim Elçileri katılımcıları, uzman bir ekipten “İklim Kampanyacılığı & Savunuculuğu” ve “İklim Krizi ile Mücadele” gibi konularda eğitimler alıyor, iklim krizi ve ekoloji konusundaki en güncel bilgiler ile donatılıyor ve başarılı savunuculuk deneyimlerini dinliyor.
Süreç boyunca, iklim ve kampanyacılık alanında merak edilen konularda da eğitimler ve deneyim paylaşımları organize ediyoruz. Bunların arasında “Lobicilik ve Hukuk Okuryazarlığı”, “Etkili İletişim”, “İklim Krizi ve İnsan Hakları”, “Kampanyacılık için Yapay Zeka Kullanımı” gibi konular var.

Program kapsamında, kendi şehirlerinde iklim eylemini hızlandırmak ve ekoloji mücadelesini güçlendirmek üzere kampanyalar başlatan ve yürüten gençler ve kadınlar, bulundukları şehirdeki karar alma mekanizmalarına dahil olmak üzere ilgili karar alıcılarla da görüşmeler yapıyor. Katılımcıların hem programın yürütülmesi hem de kendi şehirlerindeki karar alma süreçlerindeki varlığı konusunda etkili ve anlamlı katılımcılığı önemsiyoruz.
Program kapsamında Değişim Elçilerinin, yaratıcı kampanyacılık deneyimleri ile birbirlerinden ilham almalarına, etkileşim içinde kalmalarına ve iklim ve ekolojik krizlerle ile mücadele için çalışan bir topluluk oluşturmalarına alan açıyoruz.

Neler yapıyoruz?
Eğitimler Ve Deneyim Paylaşımları
Program kapsamında başta “İklim Kampanyacılığı & Savunuculuğu” ve “İklim Krizi ile Mücadele” olmak üzere katılımcılara kapsamlı eğitimler veriyor, iklim krizi konusundaki en güncel bilgiler ile donatıyor ve başarılı savunuculuk deneyimleriyle güçlenmelerini sağlıyoruz.
Ayrıca, iklim ve kampanyacılık alanında merak edilen konularda da eğitimler ve deneyim paylaşımları organize ediyoruz. Bunların arasında “Lobicilik ve Hukuk Okuryazarlığı”, “Etkili İletişim”, “İklim Krizi ve İnsan Hakları”, “Kampanyacılık için Yapay Zeka Kullanımı” gibi konular da var. Ayrıca deneyimli savunucular ve kampanyacıları davet ederek katılımcıların onların deneyimlerinden faydalanmalarını sağlıyoruz.
“İklim Krizi ile Mücadele” Eğitimi: Bu eğitimde, iklim değişikliğinin nedenlerini, etkilerini ve çözümleri konuşuyor; neden “kriz” olarak adlandırdığımızı tartışıyoruz. İklim krizi ile mücadeleye dair güncel durumu, dünyadaki ve Türkiye’deki politika ve mekanizmaları inceliyor; iklim okuryazarlığını güçlendirecek kavramları tanıtıyoruz. “Net sıfır emisyon”, “karbon nötr”, “bir buçuk derece” gibi kavramları açıklayarak “iklim adaleti” ile iklim krizinin insan hakları ve iklim mülteciliği bağlamlarına değiniyoruz.
İklim Kampanyacılığı & Savunuculuğu Eğitimi: Bu eğitim kapsamında “Değişim yaratmak için kampanyacılık ve savunuculuk nedir?,” “Etkili bir kampanya nasıl tasarlanır?”, “Talep ve karar verici nasıl belirlenir?” gibi soruları yanıtlayarak yaratıcı kampanya stratejileri, iletişim taktikleri ve karar vericiye ulaşma yollarından bahsediyor, eğitim sonunda da deneyimli kampanyacılarla deneyim paylaşımı yapıyoruz. Katılımcılar kampanyalarını başlattıktan sonra ise kampanyanın yaygınlaştırılması ve imzaların artması, olası paydaşlar ve destekçiler, karar vericiye ulaşma gibi konular üzerine detaylı eğilip birlikte stratejiler hazırlıyor, takvim planlıyoruz.
Lobicilik ve Hukuk Okuryazarlığı Eğitimi: Eğitimde, iklim ve çevre alanında temel hukuk kavramları ve ilkeleri ile hukuki bilgiye erişme yöntemleri üzerine birlikte çalışıyor, politika süreçlerine nasıl etki edebileceğimizi, doğru karar vericiye doğru bir şekilde ulaşma yöntemlerini, bilgi edinme ve çevre hukuku hakkındaki temel konseptleri ve etkili lobiciliği öğreniyor ve bu konudaki kanal ve yöntemleri tartışıyoruz.
Etkili İletişim Eğitimi: Bu eğitim kapsamında iletişim taktiklerini ve doğru iletişim araçlarını kullanmanın inceliklerini konuşuyoruz. Haber değeri nedir, basın bülteni nasıl yazılır gibi soruları cevapladıktan sonra iletişim stratejileri üretme, sosyal medya kullanımı, içerik hazırlama, basın, medya, ünlü ve fenomen iletişimi, kampanya yaygınlaştırma gibi konularda basın ve medya ilişkileri konularında ekipteki uzman kişilerin deneyimlerini dinliyoruz.
İklim Krizi ve İnsan Hakları Eğitimi: Bu eğitimde iklim krizinin yıkıcı etkilerinin aslında bir insan hakları krizi olduğunu, iklim adaleti ve adil geçiş kavramlarını öğreniyoruz.
Kampanyacılık için Yapay Zeka Kullanımı: Bu eğitimde daha etkili kampanyacılık için hem metin hem görseller hem araştırma konusunda yapay zekadan destek almayı öğreniyoruz.

Kampanya Kolaylaştırıcılığı
Katılımcılara verdiğimiz eğitimler ile düzenlediğiniz deneyim paylaşımı oturumlarının yanı sıra, başvuru sürecinden itibaren her katılımcı ile birebir görüşmeler yapıyoruz. Bu görüşmeler doğrultusunda katılımcıların ihtiyaçlarını belirliyor ve bu ihtiyaçlara yönelik önerilerde bulunuyoruz.
Katılımcılarla sürekli iletişim kurarak değişim yaratmak istedikleri alanlarda change.org platformunda kampanya oluşturma, tasarlama, yürütme, araştırma yapma, daha etkili metin ve görsel hazırlama süreçlerinde destek oluyoruz.
Kampanya stratejileri oluşturmalarına kolaylaştırıcılık sağlayarak kampanyalarını daha fazla insana ulaştırmaları ve bu değişimi yaratacak karar alıcılarla bir araya gelmeleri için fırsat yaratmaya çalışıyoruz.
Katılımcılar ve program yürütücülerinden oluşan WhatsApp grubundan genel iletişim kuruyoruz. Bu grupta toplantı, eğitim duyuruları ile birlikte katılımcılar kendi kampanyaları ile ilgili gelişmeleri paylaşıyor ya da birbirlerine deneyimleriyle ilgili sorular yöneltiyorlar.
Her ay katılımcıların talepleri doğrultusunda tematik toplantılar düzenleyerek ihtiyaç duydukları alanlarda kendilerini geliştirmelerine yardımcı oluyoruz.

Karar Alıcılarla Görüşmeler
Kampanya yürütmenin en önemli adımlarından bir tanesi de kampanyanın talebini yerine getirecek karar alıcı ile iletişimde olmak.
Katılımcılar iklim eylemini güçlendirmek içi kampanyalarını yürütürken, doğru karar alıcıyı belirlemelerinin yanı sıra, lobicilik ve karar alıcılarla iletişime yönelik eğitimler vererek, yaratmak istedikleri etkinin başarıya ulaşmasına yardımcı oluyoruz. Katılımcıların, bulundukları şehirlerdeki karar alma mekanizmalarına dahil olmalarını destekliyoruz.
Kampanyacılar, yaratmak istedikleri değişim için change.org platformunda başlattıkları kampanyanın muhatabı kimse (belediye, bakanlık, rektörlük, Sıfır Atık Daire Başkanlığı vb.) onunla görüşerek hem taleplerini dile getiriyor hem de topladıkları imzaları ilgili kuruma ileterek binlerce kişinin kendileriyle aynı görüşte olduğunu ve bir değişim talep ettiklerini anlatıyorlar. Karar alıcılar ise change.org platformuna girerek kampanyalara destek mesajı yayınlayabiliyorlar.